Çin’de genç işsizliği rekor seviyede
Çin’de Mayıs ayında endüstriyel üretim ve perakende satışlar beklentileri aştı altındaGenç işsizliği rekor seviyeye yükseldi.
Çin Ulusal İstatistik Bürosu (UIB), temel ekonomik göstergeleri ve işsizlik rakamlarını içeren Mayıs ayı verilerini yayınladı.
Buna göre, Mayıs ayında kentsel kesimde işsizlik oranı bir önceki aya göre yüzde 5,2 ile sabit kalırken, 16-24 yaş arası genç nüfus 0,4 puan artarak yüzde 20,8 oldu.
Genel işsizlik oranı sabit kalmasına rağmen, genç işsizliği geçen ay kaydedilen rekor seviye olan yüzde 20,4’ü aştı.
Kovid-19 salgınının başlangıcından bu yana artan genç işsizliğinin halen yüksek olması, ekonomik toparlanmada kırılganlığın işareti olarak yorumlanıyor.
Ekonomi büyüme ivmesini sürdürmekte zorlanıyor
Mayıs ayına ilişkin bilgiler, ekonominin geçen yılın son çeyreğindeki durgunluğun ardından bu yılın ilk çeyreğinde büyüme ivmesini sürdürmekte zorlandığını gösteriyor.
UİB verilerine göre, yıllık cirosu 20 milyon yuan’ın (yaklaşık 2,8 milyon dolar) üzerinde olan sanayi işletmelerinin çıktılarını hesaplayan sanayi üretimi, Mayıs ayında yıllık bazda yüzde 3,5 artarak, geçen yılın yüzde 5,6’lık artışının gerisinde kaldı. Nisan.
Devlete ait sanayi işletmelerinin üretim çıktıları yüzde 4,4 artarken, özel sektör işletmelerinin üretimi yalnızca yüzde 0,7 arttı.
Tüketimin bir ölçüsü olarak kabul edilen perakende satışlar da Mayıs’ta yıllık bazda yüzde 12,7 artarak Nisan’daki yüzde 18,4’ün altına indi.
Geçen yılın bahar aylarında Kovid-19 salgını nedeniyle uygulanan kapatma ve karantina tedbirlerinin oluşturduğu tabanın düşük olması, bu kalemdeki yıllık artışın yüksek görünmesine neden oluyor.
Yatırımlar ivme kaybediyor
Altyapı, gayrimenkul, makine-teçhizat giderlerini içeren sabit sermaye yatırımları ilk beş ayda bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4 artarken, ilk 4 ayda yüzde 4,7’lik artışın gerisinde kaldı.
Kamu sermayeli sanayi işletmelerinin sabit sermaye yatırımları yıllık bazda yüzde 8,4 artarken, özel sektör işletmelerinin sabit sermaye yatırımları yüzde 0,1 azaldı.
İlk 5 ayda sanayi yatırımları yüzde 8,8, altyapı yatırımları yüzde 7,5 artarken, gayrimenkul yatırımları yüzde 7,2 azaldı.